• Create an account
    *
    *
    *
    *
    *
    Fields marked with an asterisk (*) are required.
YOU ARE HERE: Home About Us News News Ringbang™ Monument Signal Hill, Tobago

Ringbang™ Monument Signal Hill, Tobago

The 'Ringbang'™ monument recently erected on Signal Hill, Tobago as part of the Ringbang Celebration and 2000 Today BBC/WGBH Millennium Day Broadcast which was the single largest event in the history of television to mark the year 2000, represented a highly unusual commission for its fabricators, Yorke Structures Limited.

Depicting a 60ft high dancing man on a windswept hillside overlooking Scarborough, Tobago in structural steelwork represented an innovative and unusual use of the material. As such it presented Yorke Structures Limited with a number of specific problems which resulted in the company having to use its considerable experience and technical know how to design, fabricate and erect a structure which ensured the structural integrity of the statue and yet maintained the required artistic form.

The final structure weighed in excess of twenty tons and was constructed of stiffened twelve-inch diameter structural tubing. It is designed to resist hurricane force wind loads and the overall stability was ensured by providing massive concrete foundations and stiffened moment connection bases to withstand the large overturning moments. Nodes where there were high stress concentrations, namely at the knees, pelvis, elbows and chest were further stiffened to carry the large torsion and bending moments generated within the statue.

Prior to erection, the area was cleared and concrete foundations cast together with the holding down bolts to Yorke Structures Limited's design by the Tobago House of Assembly, Ministry of Works. The steelwork was fabricated in Yorke's fabrication shop in Arima, Trinidad and shipped to Tobago. The structure was then bolted together on the ground and lifted into position in one crane lift. Once in final position, the statue was plumbed vertical, the connections were checked for tightness and the box out sections at the base of the structure were backfilled with concrete. The erection work took two days and was completed in time to complement the concert festivities that followed shortly afterwards for the new millennium.